26.12.2014

Viikon blogihaaste: Tallirutiinit

Blogitallin viikon blogihaasteessa on tehtävänä kertoa persoonallisesti tallirutiineista. Palkintona on lahjakortti persoonallinenkalenteri.fi:hin. Haasteeseen pääset tästä.

Kuten varmasti monille muillekin, on minullekin muodostunut tietynlainen kaava, jota noudatan tallilla. Näistä on muodostunut rutiineja, joista harvoin poikkean. Tietenkin valmennukset tai kisat ovat eri asia, mutta normaali tallikäynti etenee jokseenkin näin:

Vien ensimmäiseksi satulahuoneeseen reppuni ja vaihdan tarvittaessa vielä vaatteita. Tämän jälkeen vien satulan, suitset ja harjat paikalle, jossa hoidan ratsuni. Sitä seuraa Helmin haku tarhasta ja harjaus. Hepan hoito ennen ratsastusta on myös rutiininomaista: ensiksi harjaan koko hevosen läpi kovalla harjalla, sitten pehmeällä. Kun hevonen on tarpeeksi siisti, otan kaviot ja lopuksi harjaan pään mahdollisimman huolellisesti. Puunattuani hevosen, laitan kamat päälle sekä hevoselle, että itselleni ja kiipeän selkään joko tallin pihassa tai kentällä. 


Ratsastus tapahtuu joko kentällä, pellolla tai maastossa, useimmiten kuitenkin kentällä. Menen lähes aina samantyyppisen sileätreenin käyttäen kaikkia askellajeja. En juurikaan hyppää itsekseni, sillä en koe sitä hyödylliseksi, kun en huomaa omia virheitäni samalla tavalla kuin valmentaja. Kuitenkin pyrin treenaamaan itsekseni mahdollisimman monipuolisesti erilaisilla tehtävillä. 

Aloitan aina alkukäynneillä, jotka kestävät viitisen minuuttia. Tämän jälkeen ravailen hiukan pitkin ohjin, minkä jälkeen alan työskentelemään käynnissä ja ravissa tehden jotakin tiettyä tehtävää. Kun tehtävä onnistuu molempiin suuntiin, pidän lyhyen tauon pitkin ohjin kävellen. Tauon jälkeen otan laukan mukaan tehtävään ja työskentelen kaikissa askellajeissa. Riippuen siitä kuinka rankka tehtävä on tai kauanko siihen menee aikaa, saatan ottaa vielä toiset välikäynnit ja lisää ravi- ja laukkatyöskentelyä. Näiden jälkeen ravaan eteen-alas tai pitkin ohjin niin, että Helmi saa hiukan venyttää itseään. Lopuksi kävelen pitkin ohjin loppukäynnit, missä kestää vähintään viisi minuuttia.


Ratsastuksen jälkeen vien Helmin kamat takaisin talliin, satulan paikalleen ja suitset odottamaan telineeseen. Vien hevoselle herkun ja harjaan sen pikaisesti. Sään vaatiessa loimitan tai pyyhin ratsun sienellä ennen tarhaan/karsinaan vientiä. Kun hevonen on hoidettu, menen talliin pesemään kuolaimet, niputtamaan suitset ja laitan kaikki käyttämäni tavarat oikeille paikoilleen. Kun olen varmistanut tehneeni kaiken, odottelen kyytiäni ja jutustelen muiden kanssa.

Joskus tosin saatan jäädä tallille tekemään jotain muutakin, mutta pääpiirteittäin tallikäyntini noudattavat tämänlaista kaavaa. Aikaa minulla menee kahdesta kolmeen tuntia, talvisin ja kylmällä säällä tulen usein nopeammin pois, mutta lämpimällä säällä tallilla saattaa vierähtää pidempikin tovi. Eivätkä rutiinini tietenkään kiveen hakattuja ole ja pystyn joustamaan niin paljon kuin kyytini vain pystyy! ;)


Miltä tämä kuulostaa? Millaisia teidän tallirutiininne ovat? :)

2 kommenttia: