10.8.2015

Viikko heppahommissa Ruotsissa

Varautukaa erikoispitkään postaukseen! Jos on jotain kysyttävää, kysykää ihmeessä!

Maailmanmatkaaja ilmoittautuu! Nyt on kaikki kesän reissut reissailtu ja vaikka ulkomailla on mahtavaa ollutkin, niin on tavallaan helpottavaa päästä vihdoin kotiin. Elikäs tämä viimeisin reissuni sijoittui ihanaan naapurimaahamme Ruotsiin. Olin viikon töissä Jädra Gård -nimisellä tallilla Västeråsissa. Asuin isäni työtuttavan - Brithin perheessä, jota en ollut koskaan aikaisemmin tavannut ja puhuin reissuni ajan vain ruotsia. Voin rehellisesti sanoa, että jännitti ihan hirmuisesti! 

Reissuun lähdin 3.8. maanantaina iskän kanssa. Hän kävi työmatkalla Ruotsissa ja "saattoi" minut siinä samalla. Koneemme laskeutui hieman ennen yhdeksää aamulla ja ajomatka Västeråsiin kesti puolisentoista tuntia. Meidät otettiin sydämellisesti vastaan ja saimme heti mehua ja piirakkaa. Tämän jälkeen lähdimme autolla tutustumaan työpaikkaani - Jädra Gårdiin. Kävimme tallin kaikki olennaiset paikat läpi ja minulle oli aika suuri yllätys, että paikka, jota minulle oli sähköpostissa kuvailtu "pieneksi talliksi" olikin yli neljänkymmenen hevosen talli. Minun työmaahani kuului vain tallin toinen osa, mutta sielläkin asusti 24 hevosta ja paikka oli aika hulppean kokoinen! 

Nopean tallikierroksen jälkeen menimme takaisin kotiin ja söimme lounasta. Sen jälkeen iskä ja Brith lähtivät hoitamaan työasioita ja minä menin ottamaan pienet päivätorkut. Väsymys painoi kovasti päälle ja tunteet kävivät laidasta laitaan - jännitti ja pelotti, mutta olin myös aika innoissani. Myöhemmin lähdimme vielä käymään kaupungilla, söimme päivällistä, minulle näytettiin miten tallille pääsi helposti pyörällä ja illalla katsoimme vielä hieman Frendejä ennen nukkumaanmenoa.


Tiistai valkeni aikaisin. Herätyskello soi 6.50 ja kahdeksalta piti olla tallilla. Siinä muutenkin matkustamisesta väsyneenä oli hieman tekemistä, että sai itsensä ylös sängystä ja raahauduttua aamupalalle. Onneksi lämmin auringonpaiste piristi ja ehdin töihin hyvissä ajoin. Sain ensitöikseni viedä hevosia ulos tarhoihin ja laitumille. Osa hevosista meni kävelykoneeseen ja niitäkin vaihtelimme ajoittain. Sen jälkeen teimme kaikenlaisia normaaleita tallitöitä, kuten siivosimme karsinoita ja lakaisimme käytävää, punnitsimme hevosille heiniä ja laitoimme väkirehuja. Sain myös pitää jonkin verran extrataukoa, kun menimme katsomaan kun eräs poika ratsasti työnantajani hevosta. Työpäivän lopuksi (n. neljän aikoihin) otimme hevoset sisälle.

Jäin töiden jälkeen tallille seuraamaan kahta estevalmennusta ja sen jälkeen pyöräilin kotiin. Kävin ensitöikseni suihkussa ja vaihdoin päälleni puhtaat vaatteet. Perheen lapset eivät olleet kotona, joten söimme lounasta kolmistaan ja loppuillasta katsoimme telkkarista jotain ruotsalaista lauluohjelmaa ja sen jälkeen tulevaa rikosohjelmaa. Niiden loputtua kömmin väsyneenä sänkyyn, eikä unen tuloa tarvinnut kauaa odotella.Keskiviikkona herätyskello pärähti tuttuun aikaan päälle. Ulkona satoi ja oli aika kylmä, joten pääsin kyydillä tallille. Teimme oikeastaan pitkälti samoja juttuja kuin eilenkin ja niiden lisäksi kävimme vähän siistimässä kentältä ylimääräisiä esteitä sivuun. Sain tänäänkin extratauon ja pääsin katsomaan, kun työnantajani kouluvalmentaja ratsasti tämän hevosta. Oli muuten tosi upean näköistä!

Työpäivän loputtua pääsin kokeilemaan Brithin hevosta Sourista. Se on todella iso 14-vuotias vaaleanruunikko tamma. Olin jo eilen ihastunut valloittavaan tammaan ja olin innoissani, että pääsin kokeilemaan sitä. Menimme maneesin puolelle aloittelemaan ja kävelin jonkin aikaa alkukäyntejä. Kun otin ravin, tunsin heti, ettei heppa ollut ihan normaali. Omistaja katsoi samaa ja lähdimme sitten vähän maastoon kävelemään ja sen jälkeen kentälle kokeilemaan uudelleen ravia, josko hevonen olisi vain tarvinnut hieman enemmän vertymisaikaa. Edelleen se oli hieman epämääräinen, joten lopetimme suosiolla siihen. Harmitti, etten päässyt kunnolla kokeilemaan heppaa, mutta tietenkin hevosen ehdoilla mennään ja ehkä enemmän harmitti omistajan puolesta tamman epäpuhtaus.

Noh, hoidimme hevosen pois ja lähdimme sitten takaisin kotiin. Kävin jälleen suihkussa ja sen jälkeen oli vuorossa lounas. Myöhemmin pelasimme När då då -peliä, jossa oli ideana sijoittaa jokin tapahtuma tiettyyn aikaan (sääntöjä on vaikea selittää ilman peliä :D). Pärjäsin kielestä huolimatta ihan hyvin ja voitin molemmat pelit, heh.Tostai oli kaunis ja aurinkoinen päivä ja tallille oli tosi mukava mennä. Laitoimme jälleen hepat ulos, siivosimme, laitoimme ruuat ja otimme hevoset päivän päätteeksi sisään. Tämä oli ihan normaali työpäivä ilman mitään sen kummempia juttuja. Kotona myös perusaskareet: suihku, ruoka ja telkkarin katsominen yhdessä.

Perjantaina oli tallitöiden lisäksi luvassa pientä extraa, pääsin nimittäin ratsastamaan! Menimme työnantajani kanssa käymään pitkällä maastolenkillä ja sain ratsukseni pienen puoliveriruunan, Kallen. Tallin ympäristössä oli todella upeat maastomahdollisuudet ja kaunis sää kruunasi ihanan lenkin. Kallekin oli todella innoissaan päästessään vähän lenkille, sillä sen omistaja ei usein käy sen kanssa maastoilemassa. Tallille päästyämme pesimme hepat ja päästimme ne sitten takaisin laitumelle. Siivosin Kallen karsinan ja pesin sen varusteet kiitokseksi hepan lainasta.

Lauantaina pidin vapaapäivän tallihommista ja sain nukkua hieman tavallista pidempään! Kävimme kuitenkin Brithin kanssa ratsastamaan. Sain Kallen uudelleen lainaan ja kävimme vähän maastoilemassa. Kalle oli jälleen innoissaan ja tykkäsi kovin maastoilusta. Huuhtelin hepan lenkin jälkeen ja lähdimme sitten varusteet huollettuamme kotiin. Söimme lounaan ja pian sen jälkeen lähdimme kohti Tukholmaa ja vietimme superkivan iltapäivän Gröna Lundissa!Sunnuntaina olin lupautunut puolikkaaksi päiväksi töihin ja kahdeksan aikoihin kurvasin pyörällä tallin pihaan. Työnantajallani oli vapaapäivä, mutta yksi tyttö teki koko päivää ihan yksinään, joten menin mielelläni auttamaan häntä. Vein heppoja ulos ja siivosin sen jälkeen viisi karsinaa. Punnitsin heinät ja siinä vaiheessa kello oli 11.20. Tyttö sanoi, ettei keksinyt enää lisää hommia ja sain lähteä kotiin jo niin aikaisin. Pyöräilin vielä viimeisen kerran tallilta kotiin, jossa kävin suihkussa ja pakkasin tavarani lähtövalmiiksi. Lounastimme vielä kerran yhdessä ja jälkiruuaksi oli todella hyvää raparperipiirakkaa. Kolmen aikoihin lähdimme kohti Arlandan lentokenttää.

Olimme 16.25 kentällä, joten aikaa piti olla tarpeeksi. Kuitenkin bag dropissa oli jonkin verran jonoa, edessä olevalla suurperheellä oli ongelmia matkalaukkujen määrässä ja koossa ja painossa ym, joten pääsin jatkamaan sieltä vasta 16.55, jolloin boardingin siis piti alkaa. Olin jo aika paniikissa, mutta onneksi lento oli myöhässä, eikä mitään kiirettä ollutkaan! Lento meni nopeasti ja pian olinkin jo takaisin Suomessa.Elämys oli ihan järjettömän upea ja olen äärettömän kiitollinen, että minulla oli mahdollisuus päästä tekemään vähän töitä ulkomaille! Oli ihanaa, että Brith perheineen otti minut luokseen asumaan viikoksi! Olen taas yhtä kokemusta rikkaampi ja paljon aikaisempaa rohkeampi etsimään jatkossakin töitä Suomen rajojen ulkopuolelta. Voin jo nyt varmuudella sanoa, ettei tämä jäänyt viimeiseksi kerraksi! Tapasin niin upeita ja avoimia ihmisiä ja sain upean mahdollisuuden tutustua vieraan maan hevoskulttuuriin! Wow!

Tack så mycket! ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti