13.4.2016

Väistöjä ja vastalaukkaa

Luin Jillan kirjoittaman postauksen vastalaukan positiivisista vaikutuksista, joten halusin ehdottomasti kokeilla sitä itsekin pitkästä aikaa. Olen tässä lähiaikoina ollut melko varovainen laukan kanssa ja ajatellut, että otan kaikki koukerot ja liikkeet mukaan treeneihin vasta sitten kun laukka ylipäätään on kunnossa. Vihdoin avasin silmäni ja tajusin, että jos vain odottelen, saan odotella hautaan saakka! Vastalaukka suoristaa hevosta ja parantaa myös myötälaukkaa. Jillan postauksen avulla sain tämän jälleen iskostettua pieneen mieleeni ja maanantaina mieltäni kutkutti kovasti ajatus vastalaukkaharjoituksista. 

Kuva sunnuntailta ja joo, ei ole suunniteltua vastalaukkaa tämä | © Laura


Kentällä aloitan oikeastaan lähes aina venyttelemällä hevosen ensin eteen-alas käynnissä ja ravissa. Näin saan hevosen notkistettua ja fokusoitua työntekoon. Tälläkään kertaa en tehnyt poikkeusta. Dalia oli melko hyvän tuntuinen, joten aloitin notkistelun jälkeen aktivoimalla hevosen takajalkoja tehden pysähdyksiä, peruutuksia ja liikkeelle lähtöjä. Pitkille sivuille tein väistösiksakkia. Näitä tein sekä käynnissä että ravissa. Ratsastajan mieli harhaili jatkuvasti tuleviin vastalaukkoihin, mikä aiheutti sen, että väistöjen laatu kärsi. Sain kuitenkin muutaman ihan tyydyttävän väistön aikaiseksi, joten mitäpä niitä nyt turhaan hinkkaamaan sen enempää, kun keskittyminen seilaa jossain aivan muualla.

Välikäyntien jälkeen pääsinkin sitten aloittamaan päivän tärkeimmän tehtävän eli vastalaukan. Laukannostoissa meillä ei varsinaisia hankaluuksia ole ollut, mutta halusin silti pelata varman päälle, joten nostin aina myötälaukan ja vaihdoin suunnan täyskaarrolla. Menin vastalaukkaa yhden pääty-ympyrän verran sisään asettaen (niin, että hevosen ulkokylki venyy), siirsin lyhyen sivun keskellä raviin ja tein saman homman toiseen suuntaan. Alla on erittäin havainnollistava piirros tehtävästä. Tein molempiin suuntiin alkuun vain kaksi vastalaukkaa ja pidin lyhyen tauon. Koska emme ole juuri tehneet vastalaukkoja, on tehtävä hevoselle vielä haastava ja raskas.Tauon jälkeen tein vielä kaksi "täyttä kierrosta" eli kaksi vastalaukkaa molempiin suuntiin. Tällä kertaa keskityin vielä enemmän siihen, että hevonen oli täysin ohjan ja pohkeen välissä, selästä ylhäällä, eikä juossut alta. Tehtävä oli Dalialle ilmeisen raskas, sillä se joutui jonkin verran punnertamaan ja ähkimään selvitäkseen tehtävästä. Dalia vaihtoi myös muutaman kerran omatoimisesti myötälaukkaan, josta minä sitten kärsivällisesti vaihdoin takaisin vastalaukkaan. Hevonen oli hieman ymmällään, mutta keskittyi kuitenkin hyvin. Tämä on meille älyttömän hyvä tehtävä, sillä se aktivoi fyysisen puolen lisäksi myös hevosen pääkoppaa. Laukkojen jälkeen kiitin Daliaa ruhtinaallisesti ja se sai ansaitut loppuravit eteen venyttäen. En tiedä oliko se vain harhaluulo, mutta mielestäni Dalia oli laukkatehtävän jälkeen paremmin kuulolla kuin aikaisemmin. En ole ihan varma voivatko vastalaukan ihmeelliset vaikutukset näkyä jo näinkin pian, mutta ainakin yksi asia on varmaa: minä toivotan vastalaukan sydämellisesti tervetulleeksi meidän treeneihin!


4 kommenttia:

  1. Ei vitsi, oon tehnyt pikku suunnitelmia, miten saatais jesun kanssa kehittävää treeniä ja kävi mielessä, vastalaukka!! Nyt vakuutuin, kun sattumalta oot päätynyt treenailemaan sitä... Pitänee seuraavalla ridakerralla testaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ehdottomasti! Aivan älyttömän kiva ja monipuolinen harjoitus ja vaatii hevoseltakin tasapainoa ja rytmitajua. Me tehdään Dalian kanssa vastalaukkaa tästä lähtien varmaankin n. 1-2 kertaa viikossa. On kuitenkin niin kuluttava, ettei voi ihan joka kerta tehdä! ;)

      Poista