15.6.2016

Vaihtelevaa

Dalia oli kiiman jälkeen muutaman päivän aika kiva ratsastaa. Se tuntui vastaanottavaiselta, omalta itseltään. Kouluvalmennuksessa mentiin ilman satulaa ja keskityttiin istuntaan. Oli todella kuuma päivä, enkä oikein itse jaksanut tsempata, joten tunti meni vähän harakoille. Seuraavat päivät otettiinkin sitten ihan iisisti. Maastoilin pari kertaa ja innostuinpa kerran tekemään ilman satulaa -treenin siten, että siinä oli jotain ajatustakin mukana. Tehtiin avoja ja sulkuja ja keskityttiin suoruuteen. Vinoudesta tuntuu muuten tulleen meidän suurin ongelma tällä hetkellä...

Kouluvalkusta © Anni A

Itsenäinen ilman satulaa -treeni 2.6. © Pia

2.6. © Pia


Noh, anyway, se viikko meni ihan hyvin, kunnes tuli sunnuntai. Otettiin yo-kuvat lauantaina ja Dalian liikutus hoidettiin juoksuttamalla sitä irtona kentällä kuvausten jälkeen. Sunnuntaina menin ilman satulaa kentällä ensin vähän aikaa ja Dalia oli suoraan sanottuna aika karmea. En oikein saanut siihen mitään otetta, mutta se parani vähän loppua kohden. Käytiin vielä tunnin lopuksi pellolla pomppimassa pari pientä maastoestettä. Siellä se oli ihan oma itsensä, joten pistin kentällä kiukuttelun eilisen "vaparin" ja huonon päivän piikkiin ja toivoin sormet ja varpaat ristissä, että se olisi seuraavana päivänä parempi. Toiveeni jätettiin huomiotta, sillä maanantain ratsastus oli jotain aivan järkyttävää. Olin ajatellut ratsastavani hevosen lyhyesti läpi, mutta sain sanoa toiveelleni heipat jo alkuraveissa. Dalia ei ottanut vastaan yhtäkään apua. Se oli kivikova joka puolelta, eikä mikään onnistunut. Niin turhauttavaa. Ajattelin, että saataisiin hommaan vähän tolkkua tiistain kouluvalmennuksessa, mutta ennakko-odotukset eivät vieläkään kohdanneet todellisuutta. Dalia oli edelleen kova suusta ja kyljistä ja mun piti ratsastaa todella voimakkaasti, että sain sen kuuntelemaan. Jossun mielestä Dalia parani silloin loppua kohti, mutta mulle jäi niin hirveä fiilis, etten voi sanoin kuvailla. Oliko mun hevosesta tulossa kuuro ja kova? Jääkö se tällaiseksi?

Viime viikolla en ehtinyt estevalmennukseen ollenkaan, joten hyppäsin keskiviikkona vähän itsenäisesti. En ole pitkiin aikoihin halunnut hypätä ilman valmentajaa, mutta nyt, kun esteet ovat taas pikkuhiljaa alkaneet sujua, lähdin mielelläni hyppäämään. Sain paljon apukäsiäkin, sillä jäätiin tyttöjen kanssa tallille yöksi. Päätin, että jos koulu ei suju, niin esteet voisivat tuoda vähän lohtua tilanteeseen. Alkuverryttelyssä sileällä Dalia oli ihan ok, mutta ekat hypyt ristikoille olivat aika hirveää kyytiä. Se ei tuntunut kuuntelevan pidätteitä ollenkaan, joten tahkosin maahankaivettuja kyhäelmiä niin kauan, että touhuun löytyi joku roti. Dalia parani tunnin edetessä ja hypättiin 80cm rataa Annin ohjauksella. Loppuun tultiin vielä muutamia yksittäisiä 90cm esteitä. Fiilis oli ihan superhyvä!

Estekuvat © Anni A


Torstaina oli vuorossa kenttätreeni, joka suoritettiin ilman satulaa. Tein siirtymisiä aktivoidakseni hevosta takaa ja saadakseni sen paremmin avuille. Normaalitilanteeseen nähden meno ei vieläkään ollut priimaa, mutta jo huomattavasti muutaman päivän takaista tilannetta parempaa. Perjantaina nollattiin aivot käyntimaastossa ja lauantaina teinkin päätöksen, joka mulla on ollut mielessä jo pidemmän aikaa. Ostin Dalialle suoran (omppu)kuolaimen ihan vaan testatakseni sitä. Minusta on jo jonkin aikaa tuntunut siltä, ettei Dalia uskalla kunnolla tukeutua kuolaimelle ja on siksi todella rauhaton suusta. Halusin kokeilla auttaisiko kevyempi kuolain asiaan. Otin kuolaimen testiin heti lauantaina, mutta en huomannut merkittävää eroa. Sunnuntaina sen sijaan huomasin. Dalia tukeutui kuolaimelle paljon nopeammin kuin yleensä ja sitä sai jopa vähän nostella kuolaimelta. Maanantaina Dalia oli ihan super ja tänään kouluvalkussa ihan hyvä. Omppukuolain on siis testattu toimivaksi. Mun täytyy vaan muistaa olla tarkka siitä, ettei Dalia ala makaamaan kuolaimella ja mene siten etupainoiseksi. En kuitenkaan usko sen tuottavan ongelmia, sillä ainakin viime päivien perusteella se on helppo nostaa pohkeella ylös. Dalian suu on myös rauhoittunut, eikä se pure kuolaimeen samalla tavalla kuin ennen. Katsotaan vielä miten tämä kuolainasia lähtee tästä etenemään; ostanko sille kisoissa sallitun suoran kuolaimen vai vaihdetaanko takaisin kolmipalaan ja käytetään omppua kuuriluontoisesti...?

Huh, tästä tuli nyt melko sekava postaus, jossa oli paljon liikaa asiaa. Tällaista meille tällä hetkellä kuuluu, toivottavasti postaustauko ei veny enää näin pitkäksi, sillä näitä miljoonia toisiinsa kytkeytyviä kuulumisia on hankala kirjoitella jälkeenpäin. Varmaan myös melko puuduttavaa lukea? Toisaalta pidän blogia myös "muistikirjana" itselleni, joten haluan kirjoitella tällaisista ongelmista ja niiden ratkeamisista ylös! ;)

© Anni A

© Anni K

© Anni A

4 kommenttia:

 1. Tosi kivoja kuvia! Varsinkin nuo hyppykuvat, tulee ihan itsellekin hinku päästä hyppäämään pitkästä aikaa!

  On kyllä tyhmää että koulukisoissa on niin tarkat kuolainsäännöt. Minäkin olisin halunnut entisellä hevosellani käydä koulukisoissa mutta se toimi kuolaimista parhaiten suoralla ompulla, muut eivät toimineet lainkaan. Kuolaimetta se oli parhain. Mutta eipä tarvitse niillä päävehkeillä edes kuvitella menevänsä kisoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anniina! Tykkään itsekin näistä kuvista. On niin kiva, että olen nyt saanut niin paljon uutta ja hyvää materiaalia! :)

   Koulukisojen kuolainsäännöt ovat kyllä aika ihmeelliset. Jotenkin tuntuu hassulta, että "liian pehmeät" kuolaimet ja kuolaimettomat kielletään. Daliakin on nyt tykännyt tästä ompusta kovasti ja tukeutuu siihen ihan eri tavalla kuin kolmipalaan. Ymmärtääkseni suoraa kuolainta saa käyttää, jos se on metallia tai kovaa kumia, mutta ota nyt noistakin selvää! :D Selvitän asian vielä ennen seuraavia kisoja - ja jos tarvitaan joku muu kuolain, niin katsotaan sitten mitä tehdään :)

   Poista
 2. Kyllä se omppukuolain on kisoissa ihan sallittu, jos sitä pelkäät/epäilet. Nimim. Omppukuolaimilla koulua kisannut. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko? Olen sitten ymmärtänyt ihan väärin! No mutta hyvä vaan, jos näin on! Olen lukenut kilpailusäännöistä varmaan kymmenen kertaa sallitut kuolaimet läpi, enkä ole ollut ihan varma, miten niitä tulkita. Siellä sanotaan, että kuolaimen tulee olla metallia tai jäykkää muovia (voivat olla kumi- tai latexpäällysteisiä). Olen käsittänyt, että omppu ei olisi sallittu ja mun mielestä hevostalli.netissäkin useammassa kuolainkeskustelussa sanottiin, että omppu ei olisi sallittu koulukisoissa (esteillähän se on). No mutta, kiva tietää, että sillä saa kisata! Varmistan asian vielä seuraaviin koulukisoihin ilmoittautuessa! :)

   Poista