12.1.2017

Ensimmäiset kuulumiset Saksasta

Herzliche Grüße aus Deutschland!

Huh, nyt on ensimmäinen viikko takana. Siis jo viikko?! Vitsi että aika menee nopeasti! Yleiset fiilikset on tosi-super-mega-jees! Olen hirvittävän ylpeä itsestäni, että uskalsin vastata myöntävästi kutsuun ja tulla tänne. Hetkeäkään ei ole sitä päätöstä tarvinnut katua! :)

Maanantaina vietin ensimmäistä vapaapäivääni ja otin sen kunniaksi (vihdoin) selvää wifin salasanasta. Tämä netti ei ole parasta laatuaan, mutta kyllä tällä pärjää! ;) Mun pitikin oikeastaan jo silloin maanantaina kirjoitella kuulumisia, mutta jostain syystä päivä vaan venähti ohi, enkä oikein ehtinytkään. Mutta on tosi kiva päästä vähän jakamaan ajatuksia tänne bloginkin puolelle!

Mulla on kaiken kaikkiaan sujunut todella hyvin, olen kotiutunut ja saanut arjesta otteen! Duunipäivät ovat pitkiä ja raskaita, joten iltaisin aina väsyttää melko paljon, mutta koska työ on miellekästä, jaksan väsymyksestä huolimatta puskea innolla jokaisen päivän läpi! Tosin kyllä sitä iltaisin aina viimeiset hereilläolotunnit kulkee vähän hitaalla ja sänkyyn mennessä nukahtaa heti.. :D Mutta tosi kivaa täällä on ollut, olen nauttinut tähänastisesta ajastani ihan täysillä! Ihmiset ovat todella mukavia ja ilmapiiri on kannustava. Tänne on ollut erittäin helppo tulla, kun on heti päässyt sulautumaan joukkoon!

Sää täällä on ollut melko vaihteleva. Saapumispäivänäni oli kunnon talvimyrsky (mikä siis täällä tarkoittaa kovaa tuulta ja vesisadetta), seuraavana päivänä saapui Siperian talvi tännekin ja täällä oli ruhtinaalliset -10 astetta pakkasta (kuulemma ei kymmeniin vuosiin ole ollut niin kylmä :D). Parin päivän kuluttua siitä pakkanen lauhtui ja nyt ollaan jatkettu vesisateilla. Ehkäpä tämä tästä, kohta tulee kuulemma kevät! Sitä odotellessa ;)

No mutta, voisin vähän avata teille päivän perusrakennetta, jotta saatte kiinni siitä, millaista elämä tällaisessa työssä oikeasti on. Tietenkään tämä ei ole mikään yleispätevä ohjelma, mutta meillä homma menee jotakuinkin näin: Aamulla menen talliin kahdeksaksi. Vien meidän eläkeläiset, kantavana olevat tammat ja varsat pihalle. Treenihevoset menevät aamulla kävelykoneeseen. Aamuhommien jälkeen laitan hevosia valmiiksi työnantajilleni (toimin siis ns. groomina) sekä ratsastan itse 1-2 hevosta, vähän päivästä riippuen. Näiden lisäksi kävelykoneessa olevat hevoset ovat minun vastuullani, eli vaihtelen niitä noin tunnin välein ja merkkaan ylös, ketkä ovat siellä olleet (lähinnä siksi, ettei kukaan menisi tuplamäärää tai jäisi menemättä, jokainen treenihevonen on kävelykoneessa n. tunnin päivän aikana). Aamupäivä menee siis suurimmaksi osaksi hevosten kanssa puuhaillessa ja n. klo 12 minulla on päivä-/ruokatauko.Tauko päättyy klo 13-14 aikoihin, riippuen siitä, milloin itse tulen takaisin talliin. Siistin yleensä tässä välissä vähän paikkoja aamupäivän jäljiltä ja jos minulla on ylimääräistä aikaa, saatan siivoilla tai järjestellä jotain muitakin juttuja vielä sen lisäksi. Kun työnantajani saapuvat talliin jatkan groomihommia eli laitan hevosia valmiiksi ja pois. Jossain välissä ennen pimeän tuloa (eli ennen neljää) haetaan laitumella olevat hevoset takaisin sisälle. Iltaisin saatan myös ratsastaa vielä itse. Päivä päättyy yleensä 18-20 aikoihin, riippuen siitä kuinka nopeasti kaikki hevoset on saatu liikutettua.

Yksikään päivä ei ole samanlainen. Työnantajillani on jonkin verran myös tallin ulkopuolisia menoja, ja silloin kun he ovat poissa, olen yksin tallissa (tai varsinaisesti yksin en koskaan joudu olemaan, täällä on sen verran porukkaa, että varmasti joku muukin on paikalla). Sille ajalle, kun he ovat poissa, he antavat ohjeita mitä teen tai vaihtoehtoisesti joudun itse keksimään itselleni jotain tehtävää. Hyvin usein siistin vähän paikkoja tai teen jotain muita pikkuhommia (esim. tänään leikkelin yhdelle nuorelle ratsutukan). Kerran olen myös ratsastanut kaksi hevosta itsenäisesti, mutta veikkaan, että koska olen ollut täällä vasta niin vähän aikaa, en hirveästi saa vielä ratsastushommia heidän menojensa ajaksi. Sen ymmärrän ihan hyvin! :)

Yhteensä meillä on 23 hevosta, mutta niistä suuri osa ei ole ratsastuskäytössä; treenihevosten lisäksi on eläkeläisiä, varsoja ja kantavana olevia tammoja. Olen tosiaan itse ratsastanut täällä tähän mennessä kuutta eri hevosta. Kaikki ovat olleet mukavia tapauksia ja ratsastus on ollut oikein kivaa puuhaa. Olen ainakin vielä tähän asti mennyt enemmän valvovan silmän alla kuin yksinäni, mutta sehän on ihan hyvä vaan! Olen saanut paljon hyviä neuvoja, joista on varmasti hyötyä tulevaisuudessakin, vaikka suurin tavoite minun opastamisessa onkin ollut se, että opin ratsastamaan juuri näitä hevosia. Hetki meni totutellessa tähän vähän erilaiseen ”saksalaistyyliin”, mutta melko nopeasti tajusin, millaisilla asetuksilla nämä otukset toimivat. Ratsastus täällä ei itsessään eroa kovin paljoa ja itsekin olen ihan hyvin pärjännyt vain pienillä muutoksilla, mutta mielestäni täällä ratsastetaan yleisesti ottaen hieman vahvemmilla avuilla ja ”rohkeammin” kuin meillä Suomessa. Toki varmaan talli- ja henkilökohtaiset erot ovat suuria molemmissa maissa, joten mitään yleispätevää yleistystä en voi tehdä! ;)

Mutta, tässäpä ehkä tarpeeksi tekstiä täyttämään yhden postauksen. Tarkoitus on toki kirjoitella lisääkin ja esimerkiksi hevosista ja ratsastuksesta kerron vielä perusteellisemmin joskus toisella kerralla. Kertokaahan tekin toki, jos jokin asia askarruttaa, niin laitan korvan taakse ja kirjoittelen vähän lisää aiheesta! :) 

4 kommenttia:

 1. Jes hienoa, että alku on lähtenyt sujumaan :) Tsemppiä jatkoon ja työn iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin todella helpottunut ja iloinen, että alku on lähtenyt sujumaan näinkin hienosti! Kiitos Erika! :)

   Poista
 2. Ihanan positiivinen postaus, tällasella fiiliksellä kirjotettuja on ihan mahtava lukea! Tuleeko blogin ulkoasu tai nimi muuttumaan, tai aiotko tehdä näille uusille hepoille mitään esittelysivuja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :)
   Blogin nimi pysyy samana, en näe mitään tarkoitusta sen muuttamiselle (nimi sopii mulle)! :D Ulkoasua saatan vähän muuttaa, riippuen vähän omasta inspiraatiosta ja netin yhteistyöhalukkuudesta. Haluaisin kyllä tehdä uuden bannerin ainakin, mutta en ole vielä keksinyt minkälaisen. Ylimääräistä aikaakaan ei ihan loputtomia määriä ole, joten katsotaan, katsotaan... ;) Näistä hevosista en tee esittelysivuja, mutta vähän voisin niistä kirjoitella erillisen postauksen. Blogiin en muutenkaan tee mitään suuria muutoksia ennen kuin olen täysin varma siitä mitä teen jatkossa (eli jäänkö tänne pidemmäksi aikaa vai lähdenkö takaisin kotiin koeajan jälkeen) :)

   Poista