3.1.2017

Saavutinko 2016 tavoitteet? Entä mitä haluan vuodelta 2017?

Kausi on saatu päätökseen ja on aika analysoida asetettuja tavoitteita ja arvoida onnistumista. Saavutinko kaiken, minkä halusin ja missä olisi ollut parantamisen varaa? Minulla ainakin tämä edistää omaa oppimista ja saattaa jopa uusia ajatuksia omaan tekemiseen liittyen saattaa pulpahtaa pintaan. Kun vanhat tavoitteet on käyty läpi, on aika asettaa uusia ja mikä tärkeintä; aloittaa niiden eteen työskenteleminen! :)Saavutinko vuodelle 2016 asettamani tavoitteet?

Minä ratsastajana?

Kädet. Keskityn käsien asentoon toden teolla. Saan kädet vihdoin oikealle paikalleen, eli harjan yläpuolelle vierekkäin. Vältän matalaa kättä, sillä se voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kipua hevoselle. ✓ 
Voi kauhistus! Kädet ovat tosiaan jo pitkään olleet suurin ongelmakohtani. Keskityin käsiini paljon kauden aikana ja syksyllä ne alkoivat vihdoin löytää oman, oikean paikkansa. Kuitenkin ne ovat edelleen turhan leveällä, vaikka korkeus useimmiten onkin oikea. Käsien asento ei myöskään ole automaattinen, vaan minun täytyy keskittyä käsiini oikein toden teolla onnistuakseni pitämään ne oikealla paikalla. Parempaan suuntaan olen siis kovaa vauhtia menossa, mutta kaipaan vielä vakautta käsien asentoon!

Haluan paremman ryhdin; hartiat taakse ja katse eteen. Vältän etukenoa! ✓ 
Ryhti on parantunut viime vuodesta ihan huomattavasti, olen löytänyt istuinluuni, vatsalihakseni ja lapani, joiden avulla saan pidettyä itseni ryhdikkäänä. Käynnissä ja ravissa istuntani onkin nykyään melko siisti, mutta laukassa on vielä parannettavaa! Könötys laukassa on säilynyt, mutta sekin on onneksi jo paranemaan päin. Nolottaa myöntää, mutta katse on kovasta yrityksestä huolimatta säilynyt siellä hevosen niskassa... Kehonhallinta kokonaisuutena on minulle vielä melkoinen ongelmakohta, mutta yritän kokoajan tulla paremmaksi ja paremmaksi. 


Vasemmanpuolinen kuva on huhtikuulta ja oikeanpuoleinen elokuulta


Esteillä keskityn jalkojen asentoon aikaisempaa enemmän. Jalkaterien kääntyminen ei pelkästään näytä rumalta, vaan on ikävää myös hevoselle (etenkin kannukset jalassa!). Muistan kysyä neuvoa. 
No, mitäpä tähän on lisättävää. Olisi pitänyt, mutta estekausi sisälsi meillä niin paljon suurempiakin ongelmia, että kertakaikkiaan unohdin jalkaterät aivan totaalisesti... Tai katselinhan niitä aina kuvista, ja kauhistelin, että näyttääpä rumalta, mutta valitettavasti ajatuksen tasolle jäi tämän tavoitteen toteuttaminen.

Tahdon ratsastaa siististi ja mahdollisimman eleettömästi, oppia paljon uutta ja kokea jälleen mieltä avartavia ahaa-elämyksiä! Ennen kaikkea tahdon nauttia ratsastuksesta, mutta tahdon, että myös hevonen nauttii siitä. ✓ 
Lasken onnistuneeni tässä, sillä ratsastukseni on muuttunut paaaljon parempaan suuntaan; eleettömämmäksi ja rauhallisemmaksi. Opin ihan sairaasti kaikkea uutta vuoden aikana ja teimme useita valtavia harppauksia eteenpäin vaikeuksista huolimatta! Nautin ratsastuksesta ja uuden oppimisesta (ainakin useimmiten) ja hevosen parantuneesta asenteesta voi ehkä päätellä, ettei Dalia ainakaan vihannut töihin lähtemistä ;)

Opin ottamaan epäonnistumiset astetta kevyemmin. Pettyä saa, mutta niistä ei tule tehdä suurta mörköä. Epäonnistumisista voi päästä yli, eikä aina tarvitse olla niin ankara omille virheille. ✓ 
Onnistui ja ei onnistunut. Oli monia tilanteita, jotka hoidin todella hyvin ja olin jälkeenpäin ylpeä itsestäni, mutta myös niitä ranteet auki -hetkiä löytyi - ja ihan liikaa. Voin kuitenkin sanoa kehittyneeni tämän vuoden aikana tässäkin asiassa, mutta haluan edelleen tulla paremmaksi ja oppia laittamaan jäitä hattuun silloin kun tilanne sitä vaatii. 
Dalia?

Tehdään mahdollisimman paljon laukkajuttuja tarkoituksena vahvistaa laukkaa ja parantaa sen laatua. Teemme siirtymisistä helppoja, kauniita ja nopeita. Laukan täytyy nousta siihen suuntaan, mitä pyydän. Etenkin siitymiset laukasta käyntiin on saatava haltuun. Opettelemme myös sujuvat vastalaukat ja laukanvaihdot. ✓ 
Teimme paljon laukkaa, askellaji vahvistui ja laukkaan löytyi liitovaihe (ainakin aina, kun sitä uskalsin vaatia). Siirtymiset laukkaan ja laukasta takaisin sekä laukan sisäiset siirtymiset ovat nykyään suurimmaksi osaksi siistejä ja helppoja, kunhan itse vaadin loppuun saakka. Laukan nostaminen siihen laukkaan, mihin tahdon, on meille nykyään helppoa. Vastalaukka sujuu melko hyvin, kunhan itse olen tarkkana, mutta sen sijaan laukanvaihtojen opettelu jäi kokonaan pois ohjelmasta eli emme ole vielä opetelleet edes alkeita. Laukka on vuoden aikana parantunut ihan mielettömästi, mutta edelleen se on meidän heikoin askellajimme. 


Laukan ero helmikuussa vs. lokakuussa


Saamme käynnin kuntoon. Ratsastan paljon käyntiä ja keskikäyntiä, en saa enää hutaista sitä, sillä se on perusta kaikelle muulle tekemiselle. ✓ 
Käynti on kunnossa. Ainakin paaaljon paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten. Tein monia tunteja pelkkää käyntityötä ja kova duuni on kannattanut. Dalia kantaa itsensä käynnissä todella kauniisti ja käynnin sääteleminen onnistuu melko vaivattomasti. Keskikäynti saisi olla vielä vahvempi, mutta kelpaa tällaisenaan jo ihan hyvin! :)

Opettelemme HeA:n juttuja kuten esimerkiksi kokoamista, takaosakäännöksiä, lisätyt askellajit sekä juurikin se vastalaukka. Vahvistamme jo meille tuttuja asioita, kuten väistöjä, avoja ja sulkuja sekä tietenkin kaikkia C:n ja B:n juttuja. ✓ 
Olemme opetelleet helpon aan asioita paljonkin, etenkin syyskaudella. Kaikki ei ole vielä sujuvaa, mutta tavoitteen voin laskea saavutetuksi, sillä kyseessä oli nimenomaan uusien juttujen harjoitteleminen, eikä suinkaan täydellinen osaaminen! :)

Opetan Dalialle ainakin yhden tempun! Mikä temppu se tulee olemaan, selviää ajallaan! ;) ✓ 
Check! Opetettu on muutamakin temppu! Dalia osaa seurata, pysähtyä ja peruuttaa vierelläni/edessäni pelkän elekielen avulla, nostaa kaikki jalat pyydettäessä, luopua herkusta ja "hymyillä"! Dalia on ollut yllättävän nopea oppimaan ja sen kanssa on ollut kiva opetella kaikenlaisia "temppuja" ♥
Ratsukkona?

Kouluratsastuksen osalta toivon sujuvia ja siistejä ratoja ja sitä, että pääsemme vakiinnuttamaan HeB:n radat. Haluaisin, että vähintään puolet meidän tuloksista ensi kaudella on yli 60% ✓ 
Todellakin tavoite suoritettu - ja tästä olen todella ylpeä! Starttasimme 7 kertaa koulukilpailuissa, 3 helppoa Ceetä ja 4 Beetä. Vain kevään ensimmäisellä HeB:n radalla jäimme alle kuudenkymmenen prosentin, mutta muuten ylitimme sen! Helppo B on nyt meidän "vakiotasomme", sillä pääsimme jättämään C:n jo menneisyyteen! :) 
Esteiden osalta toivon sujuvia, siistejä ja puhtaita ratoja nykyisellä tasolla 70-80cm. Mikäli kaikki menee hyvin, olisi tarkoituksena nousta ensi kaudella 90cm radoille. ✓ 
Sujuvia ja puhtaita ratoja teimme 70-80cm tasolla muutamia, mutta kausi ei kuitenkaan päättynyt ihan niin kuin oli suunniteltu. Kaikki ei mennyt hyvin, eikä päästy edes debytoimaan 90cm ratoja. Se ei sinänsä haittaa, mikään kiire minulla ei ole, mutta harmittaahan se nyt hiukan, että kausi meni niin kovasti penkin alle! Kesällä näytti vielä niin lupaavalta, mutta sitten tapahtui yhtä sun toista, mikä johti lopulta estetaukoon.

Muistetaan tänäkin vuonna rentoutua ja pitää hauskaa ahkeran treenaamisen ohessa! ✓ 
Kyllä, koska maastoilu, peltoilu, ynnä muu höntsäily tuon karvakorvan kanssa on ihan parasta! ♥Onnistumisprosentti viime vuoden tavoitteissa oli melko hyvä. Toisaalta nyt kun katselen asettamiani tavoitteita, saattoi siinä olla joissakin kohdissa vähän turhan suuri palanen haukattavaksi. Kun katson puolestaan koko kautta taaksepäin, olen enemmän kuin tyytyväinen. Kehitys on ollut positiivista ja toivottavasti sama meno jatkuu tänäkin vuonna, suurista muutoksista huolimatta. Tämän vuoden tavoitteet ovat tosiaan vielä osittain auki Saksaan lähdön vuoksi. Hevos- ja ratsukkokohtaisia tavoitteita on hieman hankala asettaa, kun ei ole vielä mitään varmaa tietoa tulevaisuuden asetelmista... Asetan niihin liittyvät tavoitteet heti, kun asiat hieman selkenevät! :)

Tavoitteet vuodelle 2017:

Minä ratsastajana?

 • Kädet, kädet, kädet! Tuo ikuinen murheenkryyni ja heikko lenkki. Toivon, että saan käsien asennon vihdoin oikeaksi, eli tuki tulee hartioista, kyynerpäät kylkiin ja nyrkit vierekkäin. Kädet vakautuisivat paikoilleen ja näyttäisivät siistiltä! 
 • Laukkakönötys pois! Istun istuinluiden päällä ja tasapainotan vatsalihaksilla, hartiat taakse. Näiden avulla ylävartalo pysyy suorempana.
 • Jäitä hattuun, kun tilanne sitä vaatii eli oma kärsivällisyys edelleen paremmaksi. Uskallan epäonnistua, en tee kärpäsestä härkästä! Jokainen epäonnistuu joskus, se kuuluu olennaisena osana tähän lajiin
 • Haluan oppia kokoajan paremmaksi ja paremmaksi! Eli tavoitteena on oppia niin paljon kuin mahdollista! Se tässä lajissa on parasta, ettei koskaan voi tulla valmiiksi. Tahdon siis ratsastaa vieläkin siistimmin ja eleettömämmin kuin aikaisemmin
 • Panostan myös oheisliikuntaan ja vahvistan kehoani, jotta minun olisi helpompi ratsastaa. Etenkin niska-hartia-rintakehä -seutu on saatava ruotuun, joten teen jumppaa, jonka avulla saan kehoni vetreämmäksi ja liikkuvuus paranee. 
 • Ja nyt hei pliis vihdoin se katse sieltä niskasta pois!!!


Muut?

 • Nautin Saksan reissusta. Kävi miten kävi. Kestipä reissuni sen 6 viikkoa, tai 6 kuukautta, lupaan ottaa kaiken ilon irti. Uskallan heittäytyä ja tehdä asioita mukavuusalueeni ulkopuolella. Se on nimittäin sitä, mikä tekee reissusta unohtumattoman! 

EDIT [DALIJAN JA NAPPULAN TAVOITTEET LISÄTTY JÄLKIKÄTEEN, KUN KOTIINTULO VARMISTUI]

DALIJA:
 • Eteenpäinpyrkimys. Dalialla on usein taipumus jäädä mukavuusalueelleen eli hieman pohkeen taakse. Tavoitteena olisi saada hevonen itse ajattelemaan eteenpäin, mutta kuitenkin niin, että se säilyttää rauhan eli ei juokse apuja karkuun. Lennokkuutta askellajeihin
 • Ryhti! Yritämme saada etupainoisuuden pois ja painon takajaloille. Sitä mukaa saamme hilattua muotoa korkeammalle ja kootut askellajit vahvemmiksi!
 • Laukan laatua täytyy yhä parantaa, koska se on edelleen heikoin askellajimme. Kaksi edellistä (eteenpäinpyrkimys ja ryhti) varmasti helpottavat laukan parantamista. Vahvistamme laukkaa erilaisilla tehtävillä, esim. siirtymiset laukan sisällä, laukannostot ja vastalaukat.
 • Keskikäynti parempaan kuntoon, Dalialle tarvitaan vielä selkeämpi yliastunta. Tämän lisäksi meidän täytyy kovaa vauhtia harjoitella lisättyä käyntiä!
 • Keskityn enemmän maastakäsittelyyn ja otan sitä enemmän mukaan meidän arkeemme. On kiva tehdä hevosen kanssa jotain uutta ja erilaista! Voisin esimerkiksi harjoitella irtojuoksuttamaan “oikein”. Jatkamme myös temppujen harjoittelemista suurella innolla! :)
 • Vahvistetaan vanhojen juttujen osaamista eli ihan perusasioista lähtien. Erityisesti laukkajuttuja (vastalaukka) ja keskikäyntiä. Keskiaskellajeissa kiinnitetään huomiota etupainoisuuteen ja pyritään poistamaan se. Tehdään kokoamisia ahkerasti, mutta silloin kun ei koota, liikutaan reippaasti eteen! Tehdään siirtymisistä vielä sujuvampia ja eleettömämpiä. Takaosakäännösten, avojen (ja sulkujen) vahvistaminen sujuvammiksi.
 • Uusia juttuja voitaisiin opetella sen verran, että laukanvaihtojen alkeita voisimme mahdollisesti alkaa harjoittelemaan. Mutta mikään kiire näillä ei ole :)
 • Muistetaan tänäkin vuonna pitää hauskaa ja höntsäillä! ♥ Opetellaan menemään kaulanarulla, siitä tulee mukavaa vaihtelua arkeen!
 • Voisin myös tehdä jonkinlaisen kunnollisen viikkosuunnitelman, minkä mukaan edetään, jotta saataisiin tehtyä töitä suunnitelmallisesti ja “täysillä” silloin kun treenataan ja höntsäily on sitten erikseen :-) Keskityn huomattavasti enemmän Dalian lihasmassan kasvattamiseen! Lihaskunto paremmaksi, lihavuuskunto sopivaksi!
 • Koulukilpailuissa tavoitteeni olisi päästä tekemään hyviä ja tasaisia ratoja HeB-tasolla ja nostaa prosentit selkeästi kuudenkymmenen yli (eli nykyisestä n. 60 → 65>). Sen lisäksi tavoitteena on päästä debytoimaan HeA-luokat heti, kun koen, että olemme siihen valmiita (toivottavasti jo kevätkaudella). A-radoilta olisi tarkoitus päästä hakemaan rutiinia ja hyviä kokemuksia. Toivon myös varovasti, että 60% ylittyisi edes kerran ;)
 • Esteillä meidän ei ole pakko edetä mihinkään tai hypätä mitään, jos siltä tuntuu. Varovainen tavoitteeni kuitenkin olisi, että saataisiin jännitys pois ja pieniä pomppuja mukaan viikko-ohjelmaan. Valmennuksia tai kisoja en estepuolelle aio erityisesti suunnitella. Jos siltä tuntuu, niin mennään ehdottomasti, mutta pakko ei ole :)
NAPPULA:
 • Haluan meidän välillemme luottamuksen. Sitä tulee rakentaa kokoajan pienin askelin. Haluan, että Nappula tuntee olonsa turvalliseksi kanssani!
 • Keskitymme Nappulan kanssa perusasioihin eli eteenpäinpyrkimykseen, tahtiin, tuntumaan, siirtymisiin ja laadukkaisiin askellajeihin
 • Kun koen neitosen olevan siihen valmis, olisi meillä tarkoituksena käydä muutamissa lähitallien kilpailuissa. Toivon meidän suorittavan siistejä HeC-ratoja. Tavoitteena olisi myös, että Nappula oppisi olemaan jännittämättä (niin paljon) vieraissa paikoissa :)
 • Mikäli meillä sujuu hyvin ja yhteistyömme jatkuu niin pitkään, voisin syyskaudella mennä HeB-luokan kotitallin kisoissa :)


Millaisia tavoitteita sinä olet asettanut vuodelle 2017?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti