24.5.2017

Krista Mutasen Centered Riding -tunnilla

Centered Riding on tapa opettaa klassista ratsastusta ja tapoja, joilla ratsastaja voi mukautua paremmin hevosen liikkeeseen oman kehonhallinnan kautta. Centered Ridingin nettisivulla kerrotaan, että ratsastajat ovat usein tiedostamattaan jääneet kiinni tapoihinsa ja totuttuihin ratsastusasentoihin, joita on usein vaikea lähteä korjaamaan. CR auttaa ratsastajaa havaitsemaan ja hallitsemaan kehoaan, mikä puolestaan vaikuttaa hevosen liikkeeseen positiivisella tavalla. CR:n tavoitteena on tyytyväinen ratsukko, jossa ratsastaja antaa hevoselle tarvittavan rauhan ja avun työskentelyyn. Nettisivulta löytyy lisää tietoa ja muun muassa valmentajalista, mikäli aihe kiinnostaa enemmänkin!

ImRan kilpailuja edeltävänä päivänä, perjantaina 12.5. osallistuimme Dalian kanssa Krista Mutasen Centered Riding -tunnille, joka järjestettiin naapuritallillamme Stall Solbackassa. Krista on minulle entuudestaan tuttu opettaja, sillä hän opetti minua ratsastuskoulu Equstomissa vuosina 2007-2011. Olen tutustunut Centered Ridingiin siis jo silloin, kun siirryin ponitunneilta tasoryhmään, joten ihan täysin uusi juttu tämä ei minulle ollut. Aikaa on kuitenkin kulunut, joten ihan tuoreessa muistissa kaikki opit eivät olleet. Pienenä en ollut juurikaan kiinnostunut istuntajutuista ja vaikka se aikoinaan tuntui tylsältä pilkunviilaamiselta, arvostan saamiani oppeja nykyisin todella korkealle. Niistä opeista saan kiittää tähän päivään asti säilynyttä kohtuullisen siistiä perusistuntaani.

Krista lopetti Equstomissa 2011 ja sen jälkeen emme juuri ole törmäilleet, mutta olen jo pitkään suunnitellut CR-tunnin varaamista. Nimenomaan Kristan silmän alle olenkin halunnut, mutta aina pohdinta on jäänyt ajatuksen tasolle. Nyt minulle tuli kuitenkin oivallinen tilaisuus päästä toteuttamaan toiveeni, kun Stall Solbacka järjesti valmennustilaisuuden. Vaikka koko viikko perjantaihin asti olikin sujunut melko epätoivoisissa merkeissä, lähdin valmennukseen silti positiivisin mielin.

Kuvista suuri kiitos Merikelle ♥

Valmennustunnin aiheena oli ratsastajan istunta ja kehonhallinta. Heti aluksi Krista kertoi, että tulisi tällä tunnilla painottamaan kolmea asiaa, jotka olivat pystyasento, keskivartalon tuki ja alavartalon rentous. Aloitimme tunnin ihan vain seisomalla paikallaan ja tutkiskelemalla istuntaamme ilman liikettä. Pystyasento tarkoitti sitä, että ratsastaja istui suorassa niin pysty- kuin poikkisuunnassakin. Eli kallistumista ei tapahtunut eteen, taakse, eikä kummallekaan sivulle. Krista tuli jokaiselle henkilökohtaisesti näyttämään, mihin suuntaan kukin oli kallellaan. Tämän jälkeen aktivoitiin syvät vatsalihakset hengittämällä raskaasti ulos (vaikea selittää ymmärrettävästi näin tekstin muodossa :D).

Kun pystyasento ja sitä tukevat vatsalihakset olivat kunnossa, pääsimme liikkeelle. Aloitimme ensin käynnissä tunnustelemalla uutta asentoamme ja samanaikaisesti meidän piti keskittyä pitämään alavartalo rentona. Lantiosta piti olla niin rento, että tunsi hevosen liikkeen "liikuttavan" omaa alakroppaa käynnin tahdissa. Kun sai kunnolla rentouduttua, liikkeen tuli tuntua ikään kuin olisi pyöräillyt polkupyörällä taaksepäin (toki paljon pienemmässä mittakaavassa). Jatkoimme istunnan ja uusien asentojen tunnustelemista myös ravissa ja laukassa. Vaikka askellaji muuttui, pysyivät kolme perusasiaa (pystyasento, keskivartalon tuki, alavartalon rentous) edelleen keskeisessä roolissa. Myös muissa askellajeissa tuli olla rento ja tuntea hevosen liikkeen liikuttavan omaa alakroppaa. Tämä saattaa näin tekstin muodossa kuulostaa hieman tönköltä ja kummalliselta, mutta hevosen selässä ymmärsin heti mitä tehtävillä tavoiteltiin. Oman kropan vahtiminen vaati paljon keskittymistä, mutta se palkitsi myös kovasti!


Pystyasennon hiffasin melko nopeasti. Istuin hieman nojaten taakse, mutta ylävartalosta olin vähän supussa. Minulla on melko huono liikkuvuus rintalihaksissa, mikä aiheuttaa sen, että hartiat työntyvät eteen ja istun ylävartalosta vähän kumarassa. Sitä puolestaan yritän sitten kompensoida nojaamalla taakse. Nyt tärkeää oli, että kiinnitin huomiota hartioihini ja päähäni. Tässä asiassa tärkeä mielikuva oli se, että ajattelin siirtäväni ylimpiä selkänikamia taaksepäin, mutta alimmat pysyivät paikallaan pystysuorassa. Koska selkäranka ei ole yhtenäinen pötkylä, voi sitä myös käyttää "osissa" (nikama nikamalta). Simppeli mielikuva, josta oli älyttömästi hyötyä!

Tuen ja rentouden kanssa minulla oli oikeastaan aika paljon korjattavaa. Nojasin tosiaan aavistuksen verran taakse ja tuki liikkeeseen tuli lantiosta, eikä vatsalihaksista. Silloin, kun tuen liikettä lantiolla, on alavartalo kokonaisuudessaan jännittynyt, ja jännittyneenä se sitoo hevosen liikettä. Nojaaminen taakse ja tuki lantiosta olivat selkeässä yhteydessä toisiinsa, joten niitä oli helppo lähteä korjaamaan samanaikaisesti. Tärkeää oli löytää tuki vatsalihaksiin ja päästä rentoutumaan alavartalosta. Silloin pystyin antamaan hevoselle enemmän vapautta liikkua. Kunhan oma kroppa oli hallinnassa, huomasin eron hevosessa heti! Askellajit (etenkin ravi) olivat paljon vapautuneempia ja suurempia! Olin todella tyytyväinen tuntiin, istuntaharjoituksiin ja mielikuviin, sekä tietenkin hevoseen. Dalia keskittyi todella kivasti, eikä juuri jännittänyt uudessa paikassa! Kokonaisuudessaan fiilis oli ihan mahtava! :)

Tykkäsin Kristasta todella paljon ja olin tyytyväinen tuntiin, sain uusia ahaa-elämyksiä ja onnistumisen tunteita. Tästä intoutuneena varasinkin heti paikan Kristan kahden päivän kurssille kesäkuun loppuun! Silloin päästään oletettavasti vielä vähän syvemmälle istunnan saloihin. En edes malta odottaa!2 kommenttia:

 1. Itse pidän Kristasta hirvittävästi opettajana! Pari vuotta aikaisemmin hän piti vielä viikkotunteja Rusthollissa, ja nykyään hänellä on siellä kursseja. Ihan mahtava opettaja, rauhallinen ja päätttäväinen!
  Nättiä menoa sulla ja Dalialla❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Krista on kyllä aivan ihana opettaja, juurikin sellainen kuin sinäkin kuvailit! :)
   Kiitos ♥

   Poista