10.1.2019

Toteutuivatko tavoitteet ja mitä seuraavaksi?

Yksi alkavan vuoden ja kauden tärkeimmistä perinteistä - uskoakseni ainakin tavoitteellisesti harrastaville - on tavoitteiden asettaminen uudelle kaudelle. Ne voivat olla pieniä tai suuria, mutta niiden tarkoituksena on luoda jotain, mitä kohti työskennellään. Tavoitteen tarkoituksena on myös "varmistaa", että kehitystä tapahtuu. Vaikka vain tavoitteita asettamalla ja toivomalla niitä ei saavutetakaan, vaan aina tarvitaan kovaa työtä niiden eteen, niin onhan se silti mukavampaa, että tietää mihin tähtää!

Vuosi sitten, näitä kauden 2018 tavoitteita asettaessani, olin todella innokas ja motivoitunut tekemään töitä niiden eteen. Ne eivät itsessään ehkä olleet kovin päätä huimaavia, vaan oikeastaan ne olivat melko yksinkertaisia. Eivät ehkä toteutukseltaan, mutta tavoitteina niistä suurin osa oli melko kokonaisvaltaisia ja ajattomia. Helpolla me ei päästy, vaan kovaa työtä tehtiin koko kauden ajan, vaikka mitään "konkreettista" tasolta toiselle nousemista ei tänä vuonna tapahtunutkaan. Ollaan kuitenkin tehty pieniä muutoksia ja korjauksia jatkuvasti, ja pikkuhiljaa palapeli rakentuu yhä vahvemmaksi. Tehdäänpä siis pieni kurkistus siihen, miten me oikein selviydyttiinkään viime vuoden tavoitteista...

Vuoden alussa oli katse tulevaisuuteen | © Anna 21.1.-18


TAVOITTEET KAUDELLE 2018. MITEN MENI NOIN NIINKU OMASTA MIELESTÄ?

Minä ratsastajana: 

Vakaampi istunta. Haluaisin vieläkin vakaamman ja paremmin myötäävän istunnan, jotta en omalla kehollani estä hevosen liikkumista. Vatsalihasten voimistamisen voin lisätä tähän kohtaan mukaan. 
Hmm.. mitähän tähän uskaltaisi sanoa.. Onnistuiko vaiko ei? Tämä taitaa olla ikuisuuskysymys, jossa ei koskaan voi tulla valmiiksi. Nyt kuitenkin esimerkiksi juuri tällä hetkellä koen, että käynnissä ja laukassa istuntani toimii kohtuullisen hyvin, mutta ravissa on rutkasti parantamista, sillä tällä hetkellä oloni harjoitusravia istuessa ei ole erityisen vakaa tai tasapainoinen. Ehkä voin silti väittää, että tämänkin kauden aikana kehitystä positiiviseen on tapahtunut, vaikka ainahan sitä on parantamisen varaa. Varsinkin vatsalihasten kanssa.. eh :D 


Haluan jatkaa töitä käsiongelman parissa, jotta saisin tuntuman vakaaksi ja kevyeksi. Laukassa käsi tahtoo painua turhan alas. Käsiä, käsivarsia ja niiden hallintaa tahdon vielä parantaa ja vakauttaa! 
Vihdoin mulla on paljon positiivista sanottavaa mun käsistä!! Tuntuma on keventynyt ja käsi on rauhoittunut paikoilleen. Toki edelleen on hetkiä, kun ne seilailevat missä sattuu, mutta pääosin ne ovat jo löytäneet oman paikkansa ja pysyvät siellä myös silloin, kun en keskitä koko huomiotani niihin! Laukassa käsi edelleenkin tahtoo painua turhan alas, se on edelleen työn alla, mutta kokonaisvaltaisesti muutosta parempaan suuntaan on tapahtunut ja paljon! Siitä olen ylpeä! :) 


Panostan (edes yritän) oheisliikuntaan ja vahvistan kehoani, jotta minun olisi helpompi ratsastaa. Etenkin niska-hartia-rintakehä -seutu on saatava ruotuun. Haluan saada kehoni vetreämmäksi ja liikkuvuuden paremmaksi. 
Onneksi tuolla oli tuo "edes yritän", niin voi laskea onnistumiseksi :D Ei vaan, olen syksyn aikana aloittanut oheisharrastuksena sählyn pelaamisen (kerran viikossa) ja loppuvuodesta viimeinkin laatinut itselleni jonkin sortin "liikuntasuunnitelman". Mitään fitness-ihmistä musta tuskin koskaan saa leivottua, mutta myös oheisliikuntapuoleen olen edes hieman enemmän keskittynyt! Niska-hartija-rintakehä-seudun kanssa työt eivät varmasti koskaan lopu kesken, mutta kunhan sitä kehonhuoltoakin muistaa tehdä, niin parempaan päin ollaan menossa.


Katse ylös niskasta myös kotikentällä! Kisoissa tämä useimmiten onnistuu, mutta jostain syystä kotikentällä katse pysyy melko tiiviisti siellä hevosen korvissa.. tähän tulkoon muutos! 
Fail. Joskus harvoin sitä muistaa tähänkin kiinnittää huomiota, mutta oon kyllä maailman fanaattisin niskantuijottaja *facepalm*. Täytyy varmaan kopioida tää sama tavoite suoraan tän kauden tavoitelistaan.


Haluan oppia paljon uutta ja tulla kokonaisvaltaisesti vieläkin paremmaksi. Tahdon ratsastaa yhä eleettömämmin ja siistimmin! 
Kehitystä positiiviseen on tapahtunut, joten eipä kai tässä ole voitu epäonnistua! Kuten jo mainitsin, niin koskaan ei tässä touhussa voi tulla valmiiksi, joten kaipa se on positiivista, että tämän ikuisuustavoitteen kanssa ainakin vähän mennään eteenpäin joka kerta! :) 


Kärsivällisyyttä lisää ja jäitä hattuun yhä enemmän. Vaikeampia jaksoja on varmasti tiedossa, jos haluamme nostaa osaamistasoa. Siihen tarvitaan ratsastajalta kylmäpäisyyttä ja kykyä keskittyä - ja tehdä töitä pitkäjänteisesti. Kärsimättömyys on yksi heikoista puolistani, mutta pitkän ajan tavoitteena olisi päästä siitä eroon. Olen kehittynyt tässä jo huimasti, mutta yhä edelleen tahdon haastaa itseäni tulemaan vieläkin kärsivällisemmäksi. 
Kuten jo tavoitetekstissä mainitsin, niin kärsimättömyys on ollut yksi heikoimpia puoliani. Tässä asiassa olen kuitenkin monta valtavaa harppausta taas tullut eteenpäin ja siitä en voi kuin olla ylpeä. Ehkä se sisäinen zen sieltä vielä löytää tiensä joka ikiseen tilanteeseen, mutta siihen asti täytyy olla tyytyväinen kaikista edistysaskelista. En mä itseäni vielä mitenkään erityisen kärsivälliseksi ihmiseksi uskalla tituleerata, mutta kyllä ne jäät hatussa ovat selvästi lisääntyneet! Nykyään jopa jo nautin siitä, kun joudutaan pois mukavuusalueelta, sillä siellä se kehitys tapahtuu :) 

Kovaa treeniä keväällä ♥ | © Keri 4.5.-18


Dalia / me ratsukkona: 

Lihaskunnon kasvatusprosessi. Harjoitellaan yhä vaikeampia juttuja ja nostetaan meitä pois mukavuusalueelta. Jo sillä tavalla lihaskunto kasvaa automaattisesti! 
Lihaskunto kyllä kasvoi ja kasvaa edelleen koko ajan. Tässä avainasemassa on ollut oikeanlainen treeni sekä sen lisäksi tarpeeksi paljon lepoa ja maastoilua! Vaikeampia juttuja on harjoiteltu ja mukavuusalueelta (meidän kummankin) on tultu useasti ulos ja kuten tuolla tavoitteessa jo mainitsin, niin ne ovat kasvattaneet lihaskuntoa - ja etenkin voimaa - automaattisesti. Tätä jatketaan!


Keskiaskellajit olivat meillä heikohkoja. Yritetään harjoitella vielä lennokkaampia ja selkeämpiä keskiaskellajeja ja niiden eroa harjoitusaskellajeihin! :) 
Keskiaskellajit ovat edelleen meidän heikkous. Tässä asiassa ei olla kovin valtavaa muutosta saatu aikaan. Ollaan käyty viime kauden aikana monta satularumbaa läpi ja niillä on ollut suurta vaikutusta asiaan. Mun oma kehonhallinta on ollut koetuksilla uusissa satuloissa, eikä omaa balanssia ja varmuutta keskiaskellajeihin ole oikein vieläkään löytynyt. Tämän työstäminen siis jatkukoon edelleen.


Koottuja askellajeja tahdon vielä parantaa. Toivoisin, että saataisiin niihin enemmän lennokkuutta, isompaa liikettä ja takaosaa vielä paremmin alle. 
Kootut askellajit tulivat jo tavoitetta asettaessa kivasti istunnan avulla kevyiksi, mutta tavoitteena olikin nimenomaan lennokkuus, isompi liike (ylöspäin) ja takaosan saaminen paremmin alle. Syksyllä ollaan paljon treenattu näitä, etenkin koottua laukkaa, ja sen huomaa. Nyt Dalia kyykkää melko kivasti takajaloilla rungon alle ja etenkin käynti ja laukka ovat hyvällä mallilla! Lennokkuus ja laajempi liike ylöspäin ovat toki oikeinpäin liikkumisen seurauksena myös parantuneet huimasti! 


Vahvistetaan vanhojen juttujen osaamista ja otetaan mukaan mahdollisesti jotain uusiakin! Ainakin nyt valmentajamme on vihjaillut laukanvaihdoista.. :D 
Laukanvaihdot check! Vuoden vikassa valkussa saatiin siunaus sille, että Dalia on tosiaan oppinut vaihdot, eikä tee niitä vain vahingossa! ;) Ja joo, vanhoja juttuja ollaan vahvistettu ja mm. HeA:n asiat tuntuvat meille tällä hetkellä kohtuullisen helpoilta "perustehtäviltä" :) 


Tahtoisin laittaa vireille haasteen maastakäsittelyn lisäämisestä. Voisin joskus vaikka pyytää jotakuta kuvaamaan meidän harjoituksiamme, jospa se toisi lisäbuustia! Voisin myös yrittää opettaa Dalialle jonkin uuden tempun! ;) ✓ 
Noh, kyllä me Dalian saikun aikana maastakäsittelyä harrastettiin vähän normaalia enempi, mutta muuten se jää edelleen hävettävän vähäiseksi. Toisaalta hoidan sen ainakin ulkona aina vapaana, joten siinä väkisinkin tulee arkista harjoitusta. Mutta varsinainen maastakäsittelytreeni on kyllä meillä melko olematonta. Toisaalta, aina kun niitä juttuja päädyn harjoittelemaan, niin Dalia kyllä tekee hyvin kaiken mitä pyydän. Uuden tempun Dalia on oppinut: pusun! 


Haluaisin vihdoin kokeilla sitä kaulanarua! Haluaisin edes aloittaa treenit! ✓ 
Aloitin treenit!! Mutta siihen se sitten jäikin.. hups. Menin kerran kaulanarulla niin, että Dalialla oli myös suitset päässä ja aloiteltiin ihan vaan siitä, että se reagoi pieniin paineisiin ilman suitsien apua. Se tuntui kyllä hoksaavan tosi äkkiä uuden asian ja paineiden merkityksen, mutta jotenkin vaan treenit sitten jäivät siihen. Äh! 


En tiedä tarvitsisiko tätä edes lisätä tavoitelistaan, sillä uskon sen hoituvan ihan itsestäänkin: muistetaan ottaa ilo irti yhteisestä tekemisestä, nautitaan myös höntsäilystä ja maastoilusta treenaamisen lomassa <3 
Tarviiko tähän nyt erikseen sanoa mitään? Tavoite on täyttynyt <3 

♥ | © Janika 23.2.-18

Kilpailutavoitteet:

Kouluratsastus: HeA-tuloksia ylös! Tämä on tavoitteena simppeli, mutta vaatii kuitenkin paljon työtä. Tahtoisin vahvistaa osaamistamme nykyisellä tasolla ja saada yhä parempia tuloksia. Ehkä sitä voisi joskus olla palkinnoillakin? Sitä tärkeämpää on kuitenkin aina hyvä fiilis!  
HeA-tulokset vakiintuivat sinne 60% paremmalle puolelle muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, mutta kaikilla epäonnisemmilla kerroilla tiesin jo itse etukäteen missä mättäsi. Palkinnoilla ei oman tallin ulkopuolella oltu kuin kerran (ensimmäisiä ei-sijoittuneita oltiinkin sitten senkin edestä :D), mutta kuten sanoinkin, niin aina tärkeämpää on kuitenkin se hyvä fiilis ja se usein saavutettiin ja päästiin myös ylittämään itsemme moneen otteeseen! :) 


Esteratsastus: Tästä en aio ottaa mitään paineita, vaan jatkamme hyppäämistä samalla tavalla kuin nytkin: silloin kun se tuntuu hyvältä ja niin isoja, kuin mikä tuntuu hyvältä. Jos minulla pää kestää esteiden suhteen, niin olisi kiva käydä hyppäämässä muutamia 80cm-luokkia ja mahdollisesti vielä 90cm:kin. Mutta näistä en tosiaan aio stressata tippaakaan! :) 
Kuten tavoitekin jo sanoo, ei otettu paineita. Hypättiin silloin kun tuntui hyvältä, ei mitään sen kummempaa. Aloitettiin kyllä syksyn alussa estevalkkupaikalla kerta viikkoon, joten rutiiniakin on saatu. Rohkeus on kasvanut ja ollaan päästy hyppimään ratakorkeuksilla 70-90cm ja valmentajan sanoin jo ihan sujuvaakin 90cm. Esteet on kuitenkin meille vain "sivubisnes" ja hauskanpitoa, joten kaikki onnistumiset ovat olleet vaan plussaa :)

Upea Dalia Solbackan koulukisoissa ♥ | © Anniina 5.5.-18
Siinäpä oli tavoitteiden analyysiä kerrakseen. Ilmeisesti ollaan menty ihan oikeaan suuntaan, vaikka osa asioista edelleen vaatiikin tekemistä ja viilaamista. Ja mitä enemmän tässä lajissa oppii, sitä enemmän myös ymmärtää mitä ei vielä osaa... Joten tälle kaudelle on varmasti luvassa vielä monia samoja juttuja kuin viime vuodellekin - työstetään ja työstetään, kunnes jonain päivänä työ tuottaa tulosta - ja seuraavaksi huomaammekin jo työstävämme seuraavaa asiaa. Eipä tässä hommassa koskaan valmiiksi tulla kuitenkaan!

Itse olen vähän ujo asettamaan itselleni tavoitteita, sillä pelkään niiden olevan vähän liian kovia ja pettyväni, mikäli ne eivät toteudu. Tänä vuonna aion kuitenkin kokeilla kepillä jäätä ja laittaa itselleni muutaman hieman kovemman tavoitteen. Vähän ehkä jännittää kirjoittaa nämä ylös... yritänköhän tavoitella kuuta taivaalta? Mutta toisaalta... "eteenpäin", sanoi mummo lumessa ja niinhän se on mentävä. Jos ei koskaan astu eteenpäin, on aina samassa pisteessä. Mitäpä siis lähdemme tavoittelemaan kaudella 2019?

TAVOITTEET KAUDELLE 2019

Minä ratsastajana:
  • Ikuisuusprojekti nro 1: eli istunnan kehittäminen kaikilta osa-alueilta sellaiseksi, että ratsastaminen olisi mahdollisimman "helppoa" ja vaivatonta (oman lihaksiston voima ja elastisuus). Keskivartalo ja kaikki raajat taas pikkuisen aikaisempaa paremmin haltuun. Tämähän on asia, jossa ei koskaan voi olla täydellinen, joten en oleta vuoden lopussa olevani mikään supermies, mutta jos edes vähän tuntuisi tuo istunta menevän taas eteenpäin, niin olisi ihan kiva! 
  • Kädet (mun ikuisuusongelma) on tällä hetkellä aika hyvällä mallilla (ja tavoitteena on että pysyvätkin niin), mutta toivoisin, että oppisin laukassa paremmin kantamaan niitä! 
  • Panostan oheisliikuntaan ja venyttelyyn. Yritän edes pysyä jossain määrin "oheisliikuntasuunnitelmassa" ja tarpeen tullen kehitän tai muutan sitä sopivammaksi. Oikeanlainen oheisliikunta auttaa minua saavuttamaan parempaa tasapainoa myös ratsailla
  • Kopioidaampa viime kaudelta: jos nyt edes joskus yrittäisin katsella muutakin kuin hevosen korvia ratsastaessani? 
  • Ja edelleen jatketaan töitä myös kärsivällisyyden parissa! Haluan jälleen nostaa itseäni pois mukavuusalueelta, säilyttäen rauhan ja kärsivällisyyden tekemisessä. Roomaa ei rakenneta viikossa (eikä kahdessa)
  • Ikuisuusprojekti nro 2: eli pyrin kehittämään itseäni ratsastajana yhä parempaan suuntaan (tämä nyt periaatteessa on tällainen "turha" maininta, mutta toisaalta tämä myös summaa kaikki edelliset)


Dalia/me ratsukkona:
  • Ravin parantaminen. Tällä hetkellä se on askellajeista heikoin, joten toivon meidän saavan siihen lisää voimaa, tasaisuutta ja näyttävyyttä. Toivon myös, että opin istumaan ravissa ja ns. löydän sen hyvän tunteen ja tasapainon raviin itselleni. 
  • Keskiaskellajien (ja lisättyjen) parantaminen otetaan uudelleen työn alle, sillä niissä on tapahduttava muutosta parempaan, mikäli mielitään nousta näistä helpoista luokista seuraavalle tasolle.
  • Vielä lisää ryhtiä hevoseen. Lihasvoimaa lisää tietenkin koko kroppaan, mutta etenkin takapuoleen ja rintaan, jotta saadaan sitä kulkemaan yhä enemmän ylämäkeen! 
  • Vahvistetaan toki vanhojen juttujen osaamista, mutta treenataan myös ahkerasti vaativan asioita, jotta nekin alkaisivat pikkuhiljaa "arkipäiväistymään" ja tulemaan rutiininomaisemmiksi tehtäviksi meille! :) 
  • Lisätään nyt vielä nämä epätoivoisetkin tavoitteet, joissa en juurikaan ole onnistunut: eli tehdään edes välillä vähän maastakäsittelyä ja annetaan meidän kaulanaruharjoituksille taas uusi mahdollisuus!


Kilpailulliset tavoitteet:
  • Kouluratsastus: Nyt mennään riskillä, mutta mun tämän kauden päätavoitteena on päästä ratsastamaan VaB-tason ohjelma (ja päästä se läpi, hehe). Oli se sitten virallisissa kisoissa tai harjoituskisoissa, mutta tähän tähdätään syyskauden loppuun menessä. Ei kiirehditä, mutta tehdään kovasti töitä sen eteen, että tämä onnistuisi! 
  • Kouluratsastus: HeA-tuloksia yhä ylös. Niin, että ne alkaisivat olemaan jo lähempänä 65% kuin 60% :)
  • Esteratsastus: Ihan asioiden omalla painolla jälleen edetään. Jos sujuu hyvin, mennään kisoissa 80cm. Ja kyllä se 90cm:kin houkuttelesi! Mutta kuten tähänkin asti, ilman stressiä! ;) 

Ilman stressiä.. tärkeintä on yhdessäolo ♥ | © Merikke 1.4.-18

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti